úterý 8. března 2011

DIPLOMOVÁ PRÁCE_URBANISTICKÁ ČÁST

MĚSTO MÍSTO TOVÁRNY - POLYFUNKČNÍ
MĚSTSKÝ BLOK NA STARÉM BRNĚ

VEDOUCÍ PRÁCE : doc. Ing.arch. Gabriel Kopáčik, Dr.

ROK 2010

ÚVOD

Diplomový projekt navazuje na urbanistickou studii „Město místo továrny - Bývalý tovární areál Kras“ zpracovanou v předchozím semestru. Tato studie se zabývala oživením a přestavbou území mezi Mendlovým náměstím a Veletržním výstavištěm v Brně, zejména s důrazem na hledání nového využití pro plochy bývalého textilního závodu Kras.




URBANISTICKÉ SOUVISLOSTI
Navržený polyfunkční městský blok je umístěn v areálu bývalého textilního závodu Kras. Tato lokalita spadá pod část Starého Brna. Řešené území se rozkládá jižně od Mendlova náměstí ( hlavní přestupní uzel MHD ) mezi ulicemi Bělidlo a ul. Rybářskou. V návrhu územního plánu jsou tyto ulice propojeny a je tedy zajištěna obslužnost nově vzniklé městské části.

Místo pro navržený polyfunkční městský blok bylo vymezeno na základě předešlých analýz, které zdůvodňují a utvrzují navržené řešení. Blok je svojí náplní určen být středem dění v daném území. To podporuje i zvolená náplň okolních objektů. Z východní strany je umístěna dostavba objektu k stávající zástavbě. Její náplní jsou plochy pro bydlení s přízemním parterem pro obchod. Ulice, která zde vzniká je hlavní tepnou pro pěší. Nahrazuje stávající trasu po ul. Křížové (tato je dnes hlavní spojnicí pro chodce, kteří směřují z Mendlova náměstí k území kolem řeky Svratky). Vhodným zahrnutím trasy do řešeného území, se toto stává živějším díky proudění chodců. Náplní obchodních parterů v přízemí nových objektů je zaručena účast  chodce na životu v území a nejen jeho minutí. Ze severní strany je blok obklopen novou bytovou zástavbou s parterem. Ulice na této straně je klidnější a slouží především pro průchod do budoucí expanzní plochy bydlení. Z jižní a západní strany je plocha obklopena obslužnou smíšenou komunikací.
Navržené území je připraveno pro pěší i automobilovou dopravu. Urbanistická studie počítá s nárůstem potřeby parkovacích ploch a navrhuje proto záchytný parkovací dům při ul. Veletržní v blízkosti dopravního uzlu MHD Mendlova náměstí. Toto řešení zajišťuje bezproblémovou možnost odstavení automobilu a využití rychlejší a tudíž mnohdy příjemnější dopravy MHD do centra. Řešené podzemní garáže u navrženého objektu jsou pouze v omezené míře a to pod objektem „Multifunkčního centra Kras“ a „Studentského domu“. Tyto jsou využity hlavně pro „Studentský dům“ a lze je pronajmou i pro klienty „Inkubátoru“. V menší míře je využívá funkční náplň „Multifunkčního centra Kras“, jelikož je navrženo zejména pro spádovou oblast této lokality přístupnou pěšky.

Stávající území je po demolici továrních objektů, spíše skládkou a jizvou v lukrativní lokalitě středu města. Proto je nutné vhodně zaplnit vzniklou plochu. To se snaží řešit urbanistická studie, zde nalezneme popis využití daného území.



ARCHITEKTONICKÉ ŘEŠENÍ


Řešení návrhu „Polyfunkčního městského bloku na Starém Brně“ vycházelo z urbanistické studie. Určila tvar, který se přizpůsobuje uličním trasám pro pěší. Předešlé analýzy vytěsnily vhodnou funkci nově vytvořeného bloku.

Hlavním prioritou při řešení zadané plochy bylo vytvořit „živé území“. Vzniká tak polyfunkční střed, který je hlavním impulsem pro příchod lidí. Pěší jsou vtaženi do území a zde se setkávají, nakupují, sportují a stravují se. Díky této náplni je vytvořen důvod jít a strávit čas v nově vzniklém území. Lokalita je živá a funguje.
Srdcem řešeného území se v návrhu stala funkční náplň supermarketu. Ten je v dnešní době umístěn přímo na hlavní silniční  křižovatce na Mendlově náměstí. Je to bod kam směřuje nezanedbatelné procento lidí. Přemístěním této funkce směrem dovnitř nového území se zaručí přivábení proudu lidí, těmto je nabídnuto kvalitní zázemí služeb v podobě předprostoru vzniklého náměstí, jenž nynějšímu objektu supermarketu tak zoufale chybí.

Koncept návrhu polyfunkčního městského bloku se skládá s tří samostatných objektů. Jedná se o objekt „Multifunkční centrum Kras“, „Studentský dům“ a „Inkubátor“. Tyto tři objekty tvoří otevřený blok, jímž protéká veřejný prostor a mísí se se soukromým. Ten je zastoupen v podobě otevřeného nádvoří „Studentského domu“. Snahou bylo vytvořit prostor pro čilý ruch obchodní ulice, který nabídne i zklidněná zákoutí pro strávení chvilky klidu, odpolední přestávky, relaxaci, či schůzek….

KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ


Hlavní kostra všech objektů je tvořena skeletovým systémem z železobetonových sloupů a oboustranných průvlaků. Ty umožňují využití velkých rozponů až 8 m. Beton je opatřen omítkou většinou v bílé barvě, zbytek dle pohledů. Vnější stěny tvoří výplň z pórobetonových tvárnic. Velké prosklené plochy betonové věže vynáší ocelová konstrukce.

 





Žádné komentáře:

Okomentovat