úterý 8. března 2011

DIPLOMOVÁ PRÁCE_MULTIFUNKČNÍ CENTRUM KRAS

MĚSTO MÍSTO TOVÁRNY - POLYFUNKČNÍ
MĚSTSKÝ BLOK NA STARÉM BRNĚ

VEDOUCÍ PRÁCE : doc. Ing.arch. Gabriel Kopáčik, Dr.

ROK 2010

MULTIFUNKČNÍ CENTRUM KRAS
Objekt je cílovým bodem pro chodce, proto je jeho přednost v podobě věže umístěna při vstupu do území a stává se dominantou, která vítá návštěvníka. Tento pocit je umocněn předprostorem náměstí, to nabízí posezení a odpočinek. Hmota betonové věže odráží svoji náplň horolezeckého centra. Ze strany je proťata na skrz vertikální skleněnou plochou oken, ta vede přes celou výšku objektu. Řez je umocněn zastřešením objektu ocelovou konstrukcí s prosklenou střechou. Fasádu věže tvoří pohledový beton doplněný s čelní strany rudým pruhem, se symboly a nápisem „Kras“, vše na struktuře textilní látky. Ta je jedinou připomínkou zasloužilé slávy textilní továrny, která v těchto místech byla.
K výraznému prvku věže je přiřazen dvoupodlažní objekt, který půdorysně vychází z urbanistické studie. Jeho hmota je v druhém podlaží více členěná, skrývá náplň sportovního centra a baru. Oživujícím prvkem je využití střešního prostoru pro venkovní sportoviště, které zajistí rozruch nejen v ulicích, ale i v další výškové hladině. Toto druhé patro směřuje do dvora a jeho funkční náplň sportu, tak může nabídnout příjemné klidné prostředí.
V přízemí objektu je umístěn supermarket se zázemím a jídelní bar, který formou bufetu umožní zákazníkovi vybrat si čerstvé jídlo dle svého a nabídne tak příjemnou formu změny způsobu stravování. Jedná se o náplň konkurence schopnou odpoledním menu v restauracím a jde o vhodnou variantu menzy, která tak dlouho v této lokalitě schází.
Přiřazený dvoupodlažní objekt má svojí nízkou hmotou umocnit dominantní věž. Jeho fasádu tvoří vertikální tmavě šedé a bílé pruhy. Jediný barevný prvek patří kvádru, který je umístěn v protějším rohu od věže a snaží se jí oponovat alespoň svojí výraznou červenou fasádou. V této hmotě jsou ukryta dva squashové kurty.



Žádné komentáře:

Okomentovat